Forum www.pulk2piechoty.fora.pl Strona Główna www.pulk2piechoty.fora.pl
Forum Pułku 2 Piechoty Księstwa Warszawskiego
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

RASZYN 2013 - MANEWRY (28-30 czerwca)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.pulk2piechoty.fora.pl Strona Główna -> Kampania 2013
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek Krakus
Starszy Sierżant



Dołączył: 27 Cze 2010
Posty: 428
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 8:29, 03 Lip 2013    Temat postu:

ja go tam widziałem na niedzielnym śniadaniu, potem nie zwróciłem uwagi czy jest.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bezimienny
Kapral



Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 20:18, 08 Lip 2013    Temat postu:

Czołem,
"W 1809 regulaminowy jadłospis żołnierza przedstawiał się następująco: śniadanie - pół kwaterki wódki i kawał chleba, obiad - zupa, pół funta mięsa gotowanego i jarzyna oraz pół kwarty piwa, wieczerza - kluski lub kasza oraz pół kwarty piwa".
R. Bielecki, A. Tyszka, Dał nam przykład Bonaparte. Wspomnienia i relacje żołnierzy polskich 1796 - 1815, , Kraków 1984, t. 2, s. 44.
Cieszę się, że od dawna planowany eksperyment żywieniowy się udał, ale co ważniejsze, dość bezboleśnie. Zakładaliśmy, że takie epokowe menu wzbudzi jęk graniczący z buntem, a tymczasem dało się zjeść i wystarczyło.
W.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Remington
Rekrut



Dołączył: 18 Wrz 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 10:29, 09 Lip 2013    Temat postu:

Opiszcie coś więcej o szczegółach odtworzonego żywienia.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Baldauf
Rekrut



Dołączył: 25 Sie 2010
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 21:58, 09 Lip 2013    Temat postu:

Kasza była wyśmienita, zaś chleb w dużych bochenkach jak marzenie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bezimienny
Kapral



Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 0:57, 15 Lip 2013    Temat postu:

Cóż, podstawą był powyższy tekst, bo dawał bardzo konkretnie: ilość posiłków, menu, oraz - istotne - wielkość porcji.
Chleb, wódka, piwo - najprostsze jak można, tu niewiele można kombinować. Rzeczywiście, ze względu na skromność śniadania, zachętą miały być specjalnie zamówione i upieczone, świeże bochenki - ale tak naprawdę chodziło o to, że miały zamówioną wagę, co ułatwiało dystrybucję na żołnierzy.
Cały eksperyment polegał na tym, czy możliwe, w sensie wykonania i kosztów, jest żywienie epokowe CAŁOŚCI IMPREZY STANDARDOWO, bo że możliwe jest w mniejszych grupach, to już Kurczak choćby udowodnił wielokrotnie.
W sumie najtrudniejsze było przekonanie kucharza, że nawet za darmo nie chcemy "zestawu surówek" czy "bukietu warzyw" Smile
Pozdrawiam,
W.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Remington
Rekrut



Dołączył: 18 Wrz 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 22:49, 15 Lip 2013    Temat postu:

Według mnie sprawa nie jest taka prosta. Tamtejszy chleb był zapewne ciemny, a z pewnością pełnoziarnisty. Takim chlebem o wiele szybciej się nasycisz. Na śniadanie starcza mi połowa kanapek z pełnoziarnistego, gdzie zjadam 2 razy tyle chleba jasnego, a zwłaszcza świeżego.
Piwo też było bardziej treściwe. Kto pił piwo domowej roboty, wie o czym piszę. Z wódką to nie wiem, z tego co wyczytałem, to była słabsza niż 40%.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Baldauf
Rekrut



Dołączył: 25 Sie 2010
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 17:09, 16 Lip 2013    Temat postu:

...medyk do raportu.
Po primo chleb.
Wg rozporządzenia - opublikowanego zresztą w 1811 roku jako oficjalny dokument na łamach "Gazety Korrespondenta Kraiowego i Zagranicznego" chleba niedrogiego ogólnie dostępnego były dwa rodzaje czyli "...chleb żytny..." z mąki raz przewianej po zmieleniu i "...chleb razowy..." z mąki żytniej nieodwiewanej pieczony w dużych dwufuntowych bochnach (ok.950 gr.)
W twierdzach dodawano do niego również mąkę owsianą i jęczmienną oraz ugotowaną marchew.
Chleb biały - pszenny - był stosunkowo drogi i bułka z razowej mąki pszennej (czyli raz tylko odwiewanej) wagi ok 150 gr. kosztowała tyle co bochenek chleba razowego.
Pieczywo żytnie było skąpo solone, zaś "...dla dobra ludności ubogiej..." (cytuję za tekstem "Gazety..." wypiekano tzw. placki groszowe, które były obficie solone po wierzchu. Było to często jedyne źródło soli.
Z "Taryffy żywności..." czyli przepisów żywnościowych dla szpitali wojskowych wiadomo, iż tam podawano chleb żytni z odwiewanej dwukrotnie mąki.
Po secundo wódka
Ta musiała "...trzymać 32 gradusy według Pana Magiera..." czyli 32%
...jak coś więcej to czekam na list i już piszę.
A może by tak w Będominie zrobić na ten temat prezentację - mam materiały.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba
Administrator



Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pułk 2 Piechoty XW

PostWysłany: Nie 19:54, 04 Sie 2013    Temat postu:

Jeszcze coś takiego znalazłem:
http://www.youtube.com/watch?v=20HRvGqNFWQ


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Baldauf
Rekrut



Dołączył: 25 Sie 2010
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 16:55, 05 Sie 2013    Temat postu:

Mogę tylko serdecznie podziękować - nie tylko w swoim imieniu ale również moich młodych pacjentów.
Obejrzeliśmy z prawdziwą przyjemnością.
Pozdrowienia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.pulk2piechoty.fora.pl Strona Główna -> Kampania 2013 Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin